Je bent zwanger

Dan is het daar, je bent zwanger. En je bent er niet blij mee…

Niet blij zijn met je zwangerschap, dat kan én mag

Aan de mensen om je heen laten weten dat je er niet blij mee bent, zal je niet snel doen. Over het algemeen verwachten mensen dat je blij bent en moet zijn met een zwangerschap. En misschien is dat iets wat jij zelf ook altijd gedacht hebt. Maar nu het zover is, voelt het echt anders.

Herken je dit?

Aan de mensen om je heen laten weten dat je er niet blij mee bent, zal je niet snel doen. Over het algemeen verwachten mensen dat je blij bent en moet zijn met een zwangerschap. En misschien is dat iets wat jij zelf ook altijd gedacht hebt. Maar nu het zover is, voelt het echt anders. Het gevoel hebben dat je het niet kan en wil delen met de mensen in jouw directe omgeving en het niet blije gevoel, kan voor een heel alleen gevoel zorgen. Wat er zelfs voor kan zorgen dat de zwangerschap als ongewenst gaat voelen en je de zwangerschap misschien wel wilt laten afbreken. En ook dat kan én mag. Praten met de mensen om je heen over dat de zwangerschap als ongewenst voelt of is gaan voelen én dat je misschien de zwangerschap wilt laten afbreken, is al helemaal niet makkelijk.

Het maken van een keuze

Er zijn tal van oorzaken waarom je niet blij kan zijn met de zwangerschap of deze misschien zelfs als ongewenst voelt. Ik kan er een aantal opsommen, maar het kan heel goed zijn dat jouw reden er niet tussen staat. Jij bent jij, met jouw eigen waarden en normen, overtuigingen en redenen. En dat is helemaal oké. Het niet blij kunnen zijn met de zwangerschap en misschien daarbij het verlangen naar niet meer zwanger zijn, kunnen er bij jou voor zorgen dat je ineens gaat twijfelen aan die waarden, normen en overtuigingen die jou normaal gesproken houvast bieden in het leven. Het gevoel van niet blij zijn met de zwangerschap, de twijfels en angst voor wat de mensen om je heen ervan vinden, het gevoel hier alleen in te staan, vreten energie…het put je uit. En dan daar nog eens de keuze die je misschien moet gaan maken; wel of niet uitdragen van de zwangerschap. Het is een keuze waar je zorgvuldig mee om wilt gaan, je neemt deze keuze tenslotte de rest van jouw leven mee.

Heb je er behoefte aan om er over te praten? Dat kan én mag…met mij.

Ik heb jaren lang vrouwen (én mannen) mogen begeleiden, bij dat niet blije en soms ongewenste gevoel wat ze hadden bij een zwangerschap. Bij de twijfel die ze daarbij hadden over hun waarden en normen, overtuigingen, maar ook bij twijfel over hun eventuele relatie op dat moment. Bij de vraag: “Hoe nu verder?” Het vraagt om een zorgvuldige, respectvolle en oordeelloze manier van coachen.
Waarbij de vraag: “Wat zegt het verstand en wat ‘zegt’ jouw gevoel?”, zeker aan de orde komt.
  • Heb je behoefte om met iemand te praten over jouw niet blije gevoel?
  • Heb je het nodig om van je af te praten en voor jezelf dingen op een rijtje te zetten zonder dat er meteen goed bedoelde adviezen worden gegeven?
  • Wil je samen met jouw partner praten over “Hoe nu verder?”
  • En als er een keuze gemaakt moet worden en vraag je je af hoe je dat dan zo zorgvuldig mogelijk doet?

Laat het mij dan weten. Met mij kan én mag je er over praten. 

Zodra je op de “neem contact op” knop klikt, ga je door naar de contactpagina. Hier kun je een contactformulier invullen.